Imi este frica…
“Foarte bine, si ce daca, e normal”…
…foarte multi dintre voi ne’ati auzit spunand ca este bine sa iti fie frica…
… cei care nu ne’ati auzit, inseamna ca nu ati fost inca la noi … 🙂
Din nefericire am auzit si opusul acestui raspuns: Daca iti este frica de ce ai mai venit la calarie ? Raspunsul este in principiu unul corect dar nu cel mai indicat, scopul instructorului de calarie fiind acela de a te invata sa te urci pe cal si de ce nu sa’ti invingi emotiile, nu acela de a te trimite la “mall la film”, asta poti face si singur daca nu ti’ai invins o parte din temeri si ai ajuns deja la un club de calarie.
Mie imi este frica tot timpul cand ma urc pe cal… nu vorbesc de frica, care iti creste adrenalina la maxim si tremuri doua ore… vorbesc despre o frica constructiva, care iti mentine atentia incordata la maxim si te mentine in forma.
Ok, frica nu de cal ci frica de a calari, frica de a cadea de pe cal, uneori frica de a te apropia de cal, ca nu cumva sa te muste sau sa te loveasca… sau mai simplu spus le putem numii emotii…
Sunt adeptul fricii, este bine sa’ti fie frica, pentru ca daca esti fricos, cu siguranta esti si mai precaut.
Am cunoscut multi oameni care spuneau ca nu e este frica pana in momentul in care ajungeau langa cal, apoi clacau.
Am intalnit si oameni care spuneau ca le este frica iar cand ajungeau langa cal, incepeau sa se relaxeze. Weekend de weekend intalnim asemenea oameni… si avem rabdare cu toti…
Teoria este simpla, sigur, nu numai teoria ci si in practica este simplu, trebuie doar sa crezi.
Cand iti este firca esti mai precaut, mai atent, te concentrezi mai bine, mai ales cand stii ca te poti rani singur sau ca poti strica iremediabil lucruri.
Nu ma refer la frica, ca atunci cand esti pus sa sari de pe bloc pe o cutie de chibrituri, aia deja este inconstienta, ma refer la frica oarecum controlata.
Fiecare dintre noi a avut candva momente de panica, frustrare sau eu mai stiu ce alte feluri de sentimente contradictorii, peste care am trecut pana la urma. La fel este si cu frica.
Multi dintre noi au facut scoala de soferi, cine nu a facut asta o sa vada cum este… intotdeauna este simplu sa conduci dupa dictare, dar scoala se va termina si va trebui sa mergi singur, ei bine, dorinta si ambitia de a conduce se transforma pentru prima data in frica…
Treci peste frica si ajungi la “amatorism” (crezind ca este profesionalism) si ai senzatia ca stii sa conduci… si buf.. Intri in gard cu masina… pentru ca nu’ti mai este frica, crezi ca ai invatat totul…
Le spunem mereu elevilor nostri la calarie ca majoritatea incepatorilor nu cad in primele ore de pe cal… adica in primele 10-20 poate 30 de ore… Incep sa cada dupa aceste ore de calarie, pentru ca in mintea lor incep sa invete lucruri, incep sa invete sa calareasca si isi iau avant, din pacate prea mare… iar in clipa aceea, cand au prins curaj, nu mai sunt atenti si devin iresponsabili… si din neatentie se intampla accidentele.
Totusi tin sa precizez pentru cei care isi pun intrebarea… (anticipez intrebarea) … DA, in 90 % din cazuri, este vina calaretului, nu a calului… 🙂 V-am raspuns anticipat ? Si tot asa imi place sa spun ca, comparand calul cu masina, masina nu are idei, calul da, si mai are si forta de a le aplica.
Avem un noroc foarte mare cu caii nostri, sunt intelegatori si au invatat sa profite de oamenii fricosi si de nestiutori… au fost bine antrenati sa fie cuminti iar faptul ca profita nu inseamna ca vor alerga de zanatici pe campuri sau prin manej, ci pur si simplu vor profita de frica si nestiinta calaretilor facând lucuri interesante pentru ei… ca de exemplu sa manance din copaci, de pe jos, sa scurteze traseele (printre copaci sau sa taie colturile manejului), sa se prefaca, ca vor sa bea apa si sa stea cu capul in butoi doar ca sa nu faca nimic… deci calul cand te simte ca iti este frica, profita, si profita maxim.
Personal imi place sa spun ca “profita in avantajul calaretului” … (daca cititi cu atentie fraza de mai sus si o interpretati putin, veti gasi avantajul).
Ca o concluzie finala, daca va este frica sa calarit, inseamna ca veti fin in siguranta mai mult timp decat daca sunteti “inconstienti” … si nu vreau sa deranjez moral sau fizic pe nimeni, dar asta este adevarul …
Pentru a intelege ideea trebuie sa specificam, ca proportia calaretilor de agrement este de 100% amatori, foarte rare sunt cazurile care ajung sa practice sportul echitatie si trec mai departe de nivelul amator, dar cand ai un job, lucrezi 16 ore pe zi si nu ai timp de antrenamente zilnice, ramai amator. Dar asta nu trebuie sa descurajeze pe nimeni, agrementul calare poate fi un hobby foarte frumos precum si o metoda de relaxare.
… va urez, caderi usoare … sau cai inteligenti care sa va scape de ele …
… daca vă plac articolele noastre, le puteti “sherui” folsind link’urIle de mai jos …